Vláda zneužila investičnú pomoc na rozdávanie svojim vyvoleným

13.10.2012 Bratislava

Bratislava 13. októbra (TASR) - Spôsob, akým vláda Roberta Fica (Smer-SD) tento týždeň schvália investičnú pomoc pre desať vybraných spoločností, je odsúdeniahodný. Tvrdí to podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Poukazuje na to, že vláda "otvára štedrú náruč vyvoleným ziskovým firmám" v čase, kedy pripravuje plošné zvýšenie daňového, odvodového a poplatkového zaťaženia pre celý podnikateľský stav.

"Deformovanie podnikateľského prostredia vyvolané štedrou pomocou pre pár firiem bude v časoch zvýšených daní, odvodov a poplatkov ďalším klincom do rakvy iným podnikom, ktoré budú musieť znášať rastúce výdavky a budú nútené znižovať zamestnanosť," vyhlásil Mikuš, podľa ktorého vláda rozdáva len ziskovým firmám. "Tým pomôže ich majiteľom k vyšším dividendám, lebo nebudú musieť platiť dane zo zisku. Ak si vládna strana Smer-SD takto predstavuje politiku sociálneho štátu a istôt pre bežných občanov, ako to už dávnejšie hlása, potom sa úplne spreneveruje vlastným vyhláseniam," upozornil Mikuš.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS vládne opatrenia nesmerujú k vytváraniu nových pracovných príležitostí "v hladových dolinách", keďže podľa schválených projektov investičná pomoc nesmeruje prednostne do regiónov s vysokou nezamestnanosťou. Mikuš zdôraznil, že udeľovanie investičnej pomoci je opodstatnené, ak prináša pracovné príležitosti do okresov s vysokou nezamestnanosťou, prispieva k vyrovnávaniu vnútroštátnych rozdielov a zabezpečuje všeobecný rozvoj zaostalých regiónov. "Pritom sa musí tento proces riadiť jasnými pravidlami, ktoré minimalizujú subjektívne rozhodovanie," doplnil.

Vláda tento týždeň odsúhlasila daňové úľavy pre 10 firiem vo výške 120,19 milióna eur. "Potrebujeme motivovať firmy, aby zamestnávali slovenských nepracujúcich," podotkol minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD) s tým, že pri stimuloch ide o dokončenie dlhoročného procesu. Slovensko totiž investovalo milióny eur do výstavby priemyselných parkov, a tak musí mať snahu, aby sa tieto parky teraz využívali.

Vláda o stimuloch rokovala viackrát, pretože niektorí jej členovia vyčítali návrhom, že budú podporovať nielen tvorbu nových miest, ale aj udržanie už existujúcich. "Máme garanciu, že počas poberania stimulov tie firmy nebudú prepúšťať. To je pre mňa veľmi dôležité," reagoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). Práve on sa obával, aby podnik neprepustil pracovníkov, na ktorých nedostane podporu na udržania zamestnanosti.
 

Vyberte región